Spring naar content

Geschiedenis

Een familiebedrijf met een rijke geschiedenis

Van Uden is een echt familiebedrijf, opgericht door twee Brabantse broers die zich in 1848 in Rotterdam vestigen. Ze beginnen als makelaars. Na de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871 bloeien de handel en de industrie in het Rijnland en het Ruhrgebied op. Dat biedt kansen. Het accent komt te liggen op binnenvaart op de Rijn en de familie schaft binnenvaartschepen en sleepboten aan. In een houten loods aan de Binnenhaven, genaamd Oostzee, worden goederen op- en overgeslagen.

boot scherper~mv2

Hoe het begon

In 1864 komt de twaalfjarige Johan van ’t Hoff bij de onderneming en in 1875 neemt hij de zaak over. Rond 1900 breidt Van Uden de activiteiten in de Rotterdamse haven uit. Het zwaartepunt verschuift naar de bevrachting en bemiddeling van zeeschepen; dit leidt tot een eigen rederij.

Onze geschiedenis

In 1904 verwerft Van Uden haar eerste zeeschip: de Veerhaven. Het is het begin van de traditie dat Van Uden-schepen de naam krijgen van een haven in Rotterdam. In de jaren twintig start de onderneming lijndiensten naar de oostkust van Noord- en Zuid-Amerika. Die naar, Brazilië, Argentinië en Uruguay ontwikkelt zich tot een zelfstandige lijndienst, de Havenlijn. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog start Van Uden ook een lijndienst naar Denemarken. In 2006 verkoopt Van Uden haar laatste zeeschip.

De belangstelling voor de conventionele Rijnvaart neemt geleidelijk af, andere vormen van transport en logistiek worden belangrijker. Vandaar de nieuwe lijndiensten naar Noord- en West-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Eind jaren tachtig gaat Van Uden in het container- en Ro/Ro-vervoer, niet alleen met eigen schepen, maar ook als Non-Vessel Owning Common Carrier. In 1985 wordt de Havenlijn stopgezet na verkoop van de laadrechten aan Hamburg Süd. Begin jaren negentig neemt Van Uden transportbedrijf Van Wijk Beheer over, hetgeen in 1998 resulteert in de samenwerking met Henk Bakker, een van de voormalige eigenaren van Van Wijk.

Dankzij Bakkers kennis van de sector kan Van Uden investeren in logistieke knooppunten. Men koopt grond en bouwt distributiecentra en achterlandterminals. Gaandeweg ontwikkelt de organisatie zich tot een investeringsmaatschappij met participaties in logistieke bedrijven als Nedcargo, DB Max, P. de Vrij, BSR Van Uden Stevedoring, CCT en Alpherium en in handels- en productiebedrijven als Blue Roots, V-Wood, Ipex, IMI, Mulders en Vipack.

Begin 21ste eeuw richt Van Uden haar aandacht op hout. Eerst als handelaar, later als producent met faciliteiten in Maleisië, Brazilië en Nederland. Daardoor zijn we in staat om na de bouwcrisis van 2009-2011 lokale handelsmaatschappijen te voorzien van kant-en-klare houtproducten.

In dezelfde periode laten we ons oog vallen op voeding en dranken. Met name de supply chain achter deze industrie is interessant – dus investeren we ook hierin en maken een efficiëntieslag. Geld steken in logistiek en productie in de consumentenmarkt voor basale benodigdheden blijkt een goede beslissing, want ze raken nooit uit de mode. We breiden daarom uit naar de productie en handel in schoonmaakmiddelen.